Kvinnor och män - hur lika ska vi bli egentligen?

Satt och lyssnade på ett föredrag om jämställdhet.
Som vanligt såg jag skeptiskt på saken, jag ser allt med kritik. Vad är egentligen jämställdhet? Är det att mannen ska vara där kvinnan påstås vara idag, eller ska män vara som kvinnor och kvinnor som män? Eller ska vi alla bli ett mellanting mellan allting?

Om män ska vara som kvinnor och kvinnor ska vara som män. och det ändå är kvinnor som är som kvinnor, men blir kära i män som är som kvinnor. Då skulle det ju kunna vara som att vara lesbisk? (Misstolka mig inte nu, jag har inget emot homosexuella, jag försöker bara förstå) Vad är det egentligen man vill uppnå med jämställdhet? Alla som pratar om jämställdhet, menar de då en balansgång mellan kvinnor och män?
Den största frågan jag ställer mig är om vi verkligen vill ha det JÄMSTÄLLD, klart att alla ska ha lika lön, för lika utfört arbete. Och att de mänskliga rättigheterna följs, men sen behöver väl inte allt vara lika? Eller?
Vi är skapta man och kvinna, vi är skapade med olika förutsättningar, vi ser olika ut och har olika egenskaper (som individer) Jag förstår inte pratet om att det är synd om kvinnor och att det varit synd om dem i generationer, för att de "tvingats" vara hemma och passa barn. Är det inte snarare en förmån? Kvinnan har fått uppleva den dagliga utvecklingen av ett LIV, förstår ni vad fantastiskt, att få se ett barn skapas och formas? Idag ska män och kvinnor göra karriär, familjer splittras för att man helt enkelt inte spenderar så mkt tid med varandra. Kvinnor och män i ett förhållande där karriären är viktig, är sällan hemma.. Kan inte det vara bland de största orsakerna till att barn och ungdomar begår fler brott, drogar, har sex och allt möjligt i lägre åldrar, för att de inte längre blir SEDDA?
Att barn och ungdomar har en större press på sig, för mamma har inte längre tid att vara mamma och när hon kommer hem ska hon städa och göra allt annat som behövs göras och när barnet vill bli sett är hon trött efter dagens slit och har inte tid. Är det inte snarare mannen det är synd om, han som måste gå till arbetet och har behövt göra det i alla tider, och missar stora delar av sina barns uppväxt? Jag tror jag ska starta ett nytt parti "maskulinerna" vårt enda mål ska vara att männen ska behålla sin plats och kvinnor ska förbli nedtryckta och gömda i skuggorna av männens glans..

Tänk om alla ska göra karriär, och har gjort karriär vid 35 då kommer de ha svårt att få barn, för de börjar bli gamla, och sen kanske de inte längre vill ha barn för de skulle bli svårt med jobbet och karriären då.. och alla kan ju inte göra karriär, för det finns inte så mkt arbeten.. och om det anses vara "synd om en" om man är hemma med barn eller bara jobbar deltid för att kunna vara hemma så mkt med barnen, så kanske kvinnor börjar skämmas över det om de verkligen vill.. då kommer vi inte ha några barn om några tjugo år? 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jämställdhet är ett svenskt politiskt begrepp definierat som jämlikhet mellan könen. Jämställdhet innefattar mäns och kvinnors lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter och innebär att kön inte skall vara ett omotiverat hinder för personlig utveckling. Det inkluderar därmed bland annat samma möjligheter till samhällsinflytande, ekonomiskt oberoende, företagande, och utveckling i arbetet.

- Wikipedia.

2007-12-15 @ 11:16:51
Postat av: Linnea

men felicia, jag tror att du har missuppfattat det här med jämställdhet ganska rejält. Att vi vill ha det jämnställt innebär inte att vi vill att männen ska bete sig på ett annat sätt, börja ta efter "kvinnliga" saker som smink osv( inte för att det är något fel med män som sminkar sig, men den diskutionen förstår jag egentligen inte vad den har här att göra, männsikor får göra vad dom vill utan att vi ska behöva kommentera det). Det vi menar med jämställdhet är det du skrev:
"klart att alla ska ha lika lön, för lika utfört arbete. Och att de mänskliga rättigheterna följs,"

Så enkelt är det, man behöver inte lägga till mer än så, jag förstår inte varför du krånglar till det så mycket.
Du skrev efter det: "men sen behöver väl inte allt vara lika?" Nej, vad du nu menar med "allt annat" behöver inte vara lika.

Och du säger att kvinnan ska vara glad för att hon får uppleva ens barns uppväxt och se hur den utveckas osv. OM det hade varit så att kvinnan hade VALET att SJÄLV BESTÄMMA att hon skulle vara hemma och se denna underbara utveckling, så ja visst, det hade ju varit jätte bra. Men tyvär är det inte så underbart som du beskriver det. Kvinnan har inte något val, (det är här jämställsfrågan kommer in, vilket jag inte tror att du har förstått) hon SKA vara hemma, hon tvingas till detta, hon har inte ett eget val. Och vad är värre än att ha ett eget val??? Och kan du svara på en fråga då, vad är det som säger att en man inte skulle vilja vara hemma och uppleva denna underbara utveckling av hans barn, för det är väl hans också?

Och det här du babblar om att anledningen till att barn och ungdomar begår mer brott osv för att de inte blir sedda av deras mamma, det handlar väl snarare om dagens samhälle, där orättvisor och ojämställdhet växer och växer hela tiden, inte om att de blir osedda för att deras mamma vill hålla på med något annat än att vara hemma hela dagarna och tar hand om deras jävla tvätt??

Och du säger att mamman, efter ha kommit hem från jobbet är så himla trött och måste städa och tvätta och inte orkar med barnen.

Du tror inte att om männen tar lite mer ansvar i hemmet gör så att kvinnan inte blir lika trött och kan då bry sig mer om barnen?

Och din oerhört dåliga mening där du säger att du ska starta upp ett nytt parti där " männen ska behålla sin plats och kvinnor ska förbli nedtryckta och gömda i skuggorna av männens glans.."" vill jag inte ens kommentera.
Det ända jag kan säga är att jag blir sjukt ledsen och arg när jag läser att en tjej skriver något sådant.


Och det här med jobb.. Jag vet att du är moderat, och jag trodde att deras viktigaste fråga var just jobben. Men du menar alltså att istället för att jobba ska vi alla vara hemma och ta hand om våra barn.

"alla kan ju inte göra karriär" nej, det kan dom kanske inte, men det minsta man kan förvänta sig är ju iallafall att de ska få en chans!

Men ja.. det är kanske som du säger, kvinnor bör kanske skämmas.. för det är tydligen det ända vi ska göra... Skämmas för att vi vill jobba, skämmas för att vi inte har tid med barnen för vi måste städa och skämmas för att vi inte vill bli tvingade att göra saker.

2007-12-15 @ 17:48:47
Postat av: Anonym

Ska du starta ett nytt parti "maskulinerna" vårt enda mål ska vara att männen ska behålla sin plats och kvinnor ska förbli nedtryckta och gömda i skuggorna av männens glans.. Okej, vet du vad kvinnoförtryck anses vara i världen idag? Det är att kvinnor faller offer för prostitution, traffickin, våldtäkt, kvinnomisshandel, abortförbud (det dör 70 000 kvinnor av årligen) osv. Kvinnoförtrycket är utbrett idag och har varit det hela vår historia. Och det vill du ska fortsätta? Och du vill starta ett parti som stödjer kvinnoförtryck. Ska ditt partis huvudfråga vara: Fortsätt förtryck kvinnorna. Innan du skriver en sådan här blogg kanske du ska tänka lite mer. Och det här med att vara kritisk, varför inte vara självkritisk. Dessutom handlar maskulinitet om ett "manligt" beteende. Visste du att även kvinnor kan vara maskulina? Jag förstår inte vad du vill komma med att kvinnorna ska förbli förtryckta och gömda i skuggorna av männens glans. Du är alltså positivt inställd till att kvinnor fötrycks. Tänk efter.

2007-12-15 @ 18:16:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0